Om NB Skog

Från mäktiga maskiner till äventyrsturism

NB – INRIKTNING SKOG.

För dig som gillar att vara ute i skogen och vill lära dig mer om alla jobbmöjligheter naturen har att erbjuda. Ta chansen att jobba i en av Sveriges största exportbranscher eller inom utveckling av jakt, fiske, naturupplevelser.

Skog och natur är växande arbetsplatser. Här lär du dig om alla de tjänster och produkter som kommer från skog, mark och natur. Du väljer bland flera yrkesutgångar. Skogsbruket behöver maskinförare och skogsvårdare, och du lär dig att sköta moderna skogsmaskiner. Du skaffar värdefulla kunskaper om hela kedjan i skogsproduktion – från frö till planta och när träden är redo för avverkning. Andra yrkesutgångar fokuserar på naturupplevelser, som fiskeguide eller jakt och viltvård. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen. En stor del praktiskt arbete gör att du direkt får testa dina kunskaper ute i naturen. Du har minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL i Sverige, och kanske i något annat land som Finland eller Tanzania.

Du som vill ha ännu mer praktik i din gymnasieutbildning kan välja en lärlingsutbildning. Du som inte är riktigt behörig än för det nationella naturbruksprogrammet kan välja ett Introduktionsprogram.

Jobba direkt eller studera vidare

Du skaffar dig en yrkesexamen och kan satsa på jobb direkt efter gymnasiet. Du kan jobba praktiskt som maskinförare, viltvårdare eller naturguide. Naturbruksprogrammet ger dig grundläggande högskolebehörighet. Du kan i din naturbruksutbildning komplettera med kurser för särskild behörighet till högskola och universitet, t.ex. inom naturvetenskap.

”Tänk att man kan plugga och hålla på med sin hobby samtidigt – att gymnasiet bara kan vara spännande och kul. I framtiden vill jag resa runt och jobba över hela världen”

Elev på NB – Inriktning Skog

Vilket är ditt drömjobb?

Självklart kan du läsa vidare, varför inte till skogsmästare, jägmästare eller biolog? Du kan även specialisera dig inom jakt och viltvård, fisketurism, äventyrsturism eller naturguidning.

Maxa dina möjligheter:

  • Bredd – Lär dig om skog, naturvård, ny teknik och häftiga maskiner.
  • Fördjupning – Möjlighet att läsa mer naturvetenskap för särskild behörighet till högskolan.
  • Praktik – Du skaffar värdefulla erfarenheter och kontakter på dina olika APL-platser.

logo