Om NB Trädgård

För dig som vill utveckla framtidens gröna miljöer

NB – INRIKTNING TRÄDGÅRD.

Här är du med och formar och sköter gröna utemiljöer och parker. Du lär dig om trädgårdens betydelse för oss människor och att odla olika växter.

På inriktning Trädgård varvar du den vanliga teorin med praktiskt arbete i parker, trädgårdar, golfbanor, växthus och odlingar. Du tränar kreativitet, teknik, estetisk förmåga och hantverk. Du följer årstidernas växlingar. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen. Du lär dig att skapa olika utemiljöer, att odla och att köra många olika maskiner. I minst 15 veckor är du på olika arbetsplatser och har APL, arbetsplatsförlagt lärande, i Sverige och kanske också utomlands, om du vill.

Du som vill ha ännu mer praktik i din gymnasieutbildning kan välja en lärlingsutbildning. Du som inte är riktigt behörig än för det nationella naturbruksprogrammet kan välja ett Introduktionsprogram.

Jobba direkt eller studera vidare

Det finns många lediga jobb i trädgårdsbranschen, till exempel inom anläggning och skötsel av gröna utemiljöer. På NB Trädgård skaffar du dig en yrkesexamen och kan satsa på jobb direkt efter gymnasiet. Naturbruksprogrammet ger dig också grundläggande högskolebehörighet och du kan också under din gymnasietid komplettera med kurser för särskild behörighet till högskola och universitet.

”Jag är eftertraktad på arbetsmarknaden och skoltiden går inte att jämföra med något annat. Man får vänner och kontakter för resten av livet”

Elev på NB – Inriktning Trädgård

Vilket är ditt drömjobb?

Det finns många trädgårdsjobb att välja bland, se www.gronajobb.se. Fastighetsföretag, kommuner och kyrkor är stora arbetsgivare. Framtiden ser också ljus ut för egenföretagare, till exempel som trädgårdsanläggare. Samhället satsar också alltmer på utveckling av ”gröna miljöer” inom vård, skola och rehabilitering. Du kan efter vidare studier jobba som hortonom, landskapsarkitekt, landskapsingenjör, trädgårdsdesigner eller rådgivare i växthus och trädgårdsaffärer. Väljer du Yrkeshögskolan är arborist och trädgårdsmästare några spännande val du kan göra.

Maxa dina möjligheter:

  • Kreativt – Att skapa, forma och sköta det gröna som växer i härliga miljöer.
  • Omväxlande – Ingen dag är den andra lik – uppdragen växlar med årstiderna.
  • Praktik – Du skaffar värdefulla erfarenheter och kontakter på de olika APL-platserna.

logo