Gillar du frisk luft, växter och odling?

Trädgårdsutbildningen passar dig som gillar frisk luft och kombinationen av praktiskt och teoretiskt arbete. Du lär dig allt från att rita och sköta trädgårdsmiljöer till att sätta sten, bygga staket, anlägga dammar och köra maskiner.

Om utbildningen

På inriktning Trädgård varvar du den vanliga teorin med praktiskt arbete i parker, trädgårdar, golfbanor, växthus och odlingar. Du tränar kreativitet, teknik, estetisk förmåga och hantverk. I minst 15 veckor är du på olika arbetsplatser och har APL, arbetsplatsförlagt lärande, i Sverige och kanske också utomlands, om du vill. Kunskaper om växter är centralt för allt arbete inom trädgårdsbranschen. Utbildningen ger dig förutsättningar till arbete med trädgårdsanläggning, odling, skötsel av utemiljöer eller övriga trädgårdstjänster.

Efter gymnasieexamen

Det finns många lediga jobb i trädgårdsbranschen, t. ex. inom anläggning och skötsel av gröna utemiljöer. På inriktning Trädgård skaffar du dig en yrkesexamen och kan satsa på jobb direkt efter gymnasiet. Naturbruksprogrammet ger dig grundläggande högskolebehörighet. Naturbruksprogrammets kurser ger dessutom behörighet i Biologi 1 och 2 samt Naturkunskap 1 och 2. Du kan också under din gymnasietid komplettera med ytterligare kurser för särskild behörighet till högskola och universitet.
Kontakta SYV på den skola du är intresserad av för ytterligare information och rådgivning!

Vad är en yrkesutgång?

En yrkesutgång är en yrkeskompetens du som elev får genom att läsa en viss kombination av kurser inom programmet. Nedan ges exempel på ett antal möjliga yrkesutgångar för naturbruksprogrammets inriktning Trädgård:

-Trädgårdsarbete med inriktning mot frilandsodling
-Trädgårdsarbete med inriktning mot skötsel av utemiljöer
-Trädgårdsarbete med inriktning mot växthusodling
Du blir också efterfrågad som medarbetare i trädgårdsfackhandeln.