Grundläggande högskolebehörighet

Om du vill, så kan du läsa grundläggande högskolebehörighet i naturbruksprogrammet. För att få grundläggande högskolebehörighet inom naturbruksprogrammets 2500 poäng läser du svenska 2, svenska 3 och engelska 6 samt de kurser som ingår i den yrkesutgång du valt.

Särskild högskolebehörighet

För att läsa vidare på högskola eller universitet krävs minst grundläggande högskolebehörighet och i vissa fall även särskild behörighet. Särskild behörighet erbjuds på många av våra skolor. För att veta vilken typ av behörighet du behöver för din drömutbildning ber vi dig prata med din studie- och yrkesvägledare.

Naturvetenskaplig profil eller samhällsvetenskaplig profil

Vissa naturbruksskolor har tagit fram en naturvetenskaplig profil inom din inriktning för att förbereda för naturvetenskapliga högskolestudier, t.ex. behörighet till veterinär eller husdjursagronom. Naturbruksprogrammets kurser ger redan behörighet i Biologi 1 och 2 samt Naturkunskap 1 och 2. Den naturvetenskapliga profilen innebär att du utöver grundläggande högskolebehörighet läser mer matematik, kemi och kanske fysik som utökad studiegång.

En del naturbruksskolor erbjuder en profil med samhällsvetenskapliga kurser, om du är intresserad av en sådan behörighet inför studier vid universitet och högskolor, t. ex. att efter yrkesutgång för arbete med hund vilja utbilda sig till polis (hundförare).

Tänk på!

Om du behöver läsa in många extra kurser för särskild behörighet till någon särskild högskoleutbildning, så kan du plugga mer under gymnasietiden. Du kan också välja att läsa dessa kurser efter gymnasiet, på Komvux eller som ett basår eller en bastermin vid högskolan. Ett annat tips är att dessutom göra högskoleprovet, då hamnar du i flera kvotgrupper inför antagningen till den högskoleutbildning du vill gå.