Grundläggande högskolebehörighet

För att studera vid högskolor och universitet krävs att man har minst grundläggande behörighet från gymnasiet. Det kan du skaffa dig inom naturbruksprogrammets 2500 poäng, om du läser svenska 2, svenska 3 och engelska 6 samt de kurser som ingår i den yrkesutgång du valt.

Särskild högskolebehörighet

För att vara behörig till vissa utbildningar vid högskolor och universitet krävs även särskild behörighet. Särskild behörighet erbjuds på vissa av våra skolor. För att veta vilken typ av behörighet du behöver för din drömutbildning ber vi dig prata med din studie- och yrkesvägledare.

Högskoleutbildningar "inom naturbruksområdet"

Vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, med campus i Skåne (Alnarp), Uppsala (Ultuna) och Umeå finns många utbildningar.

Tänk på!

Om du behöver läsa in många extra kurser för särskild behörighet till någon särskild högskoleutbildning, så kan du plugga mer under gymnasietiden. Du kan också välja att läsa dessa kurser efter gymnasiet, på Komvux eller som ett basår eller en bastermin vid högskolan. Ett annat tips är att dessutom göra högskoleprovet, då hamnar du i flera kvotgrupper inför antagningen till den högskoleutbildning du vill gå.