Högskolebehörighet

Kan man studera på högskola & universitet efter naturbruksprogrammet?

<< Tillbaka

Högskolebehörighet på naturbruksprogrammet

Oavsett vilken skola och inriktning du väljer, har du möjlighet att studera vidare efter studenten. För att söka till en högre utbildning behöver du läsa in vissa kurser för att bli behörig. Dessa kurser kan du läsa samtidigt som dina yrkeskurser

Grundläggande högskolebehörighet
Samtliga skolor erbjuder möjlighet till grundläggande högskolebehörighet. För att få denna behörighet läser du till följande kurser;

  • Svenska 2
  • Svenska 3
  • Engelska 6


Särskild högskolebehörighet

Vissa högre utbildningar kräver en särskild behörighet, vilket erbjuds på vissa av våra skolor. För att veta vilken typ av behörighet du behöver för din drömutbildning, prata med din studie- och yrkesvägledare.


Vanliga frågor & funderingar

1. Om jag exempelvis pluggar djurvård på naturbruksprogrammet, måste jag jobba som djurvårdare hela livet?
Absolut inte. När du studerar på naturbruksprogrammet får du en yrkesexamen samtidigt som du kan läsa till högskolebehörighet. Skulle du i framtiden vilja studera vidare och jobba med något annat, går detta alldeles utmärkt.

2. Jag vet vad jag vill plugga på högskolan/universitetet, hur vet jag vilka kurser jag behöver läsa till?
Alla högre utbildningar har olika behörighetskrav. För att veta exakt vilka kurser du behöver, prata med din studie- och yrkesvägledare i grundskolan, eller med SYV på naturbruksgymnasiet.

3. Om jag läser till högskolebehörighet, måste jag plugga mycket mer än mina kompisar då?
Nej! Högskolebehörigheten läser du till under din gymnasietid. När du exempelvis läser till extra svenska, läser dina kompisar som inte väljer till behörigheten, något annat ämne som de är intresserade av.

Om du behöver läsa in många extra kurser för särskild behörighet till någon särskild högskoleutbildning så kan du plugga mer under gymnasietiden. Du kan också välja att läsa dessa kurser efter gymnasiet, på komvux eller som ett basår eller en bastermin vid högskolan. Ett annat tips är att dessutom göra högskoleprovet, då hamnar du i flera kvotgrupper inför antagningen till den högskoleutbildning du vill gå.

4. Det känns som att man låser sig när man läser ett yrkesprogram.
Tvärt om, man håller alla dörrar öppna om man läser på naturbruksprogrammet. Du får en yrkesexamen vilket gör att du kan jobba direkt efter studenten. Du kan även läsa till högskolebehörighet och plugga vidare på högskola/universitet.