Utbildningen för dig med ett brinnande djurintresse!

Djurvård riktar sig till dig med ett brinnande intresse för olika djurarter och som vill jobba med ett djuryrke.

Om utbildningen

Inriktningen Djurvård ger dig kunskaper om djur för olika ändamål, deras beteende och behov samt samspelet mellan djur och människa. Du lär dig att arbeta yrkesmässigt med djur och att sköta djuranläggningar. Du får kunskap om smittskydd samt om entreprenörskap. Du förbereder dig för arbete inom djurens hälso- och sjukvård, med hundar, med djurparksdjur eller inom zoohandeln.
Du varvar teori och praktik och har minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande, APL på olika arbetsplatser. Skolorna runt om i landet erbjuder olika yrkesutgångar, besök skolans hemsida för att få ytterligare information om vad som erbjuds. Du kan också kontakta SYV för mer information.

Efter Gymnasieexamen

Efter din gymnasieexamen har du en bra grund att utgå ifrån oavsett om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller studera vidare vid högskola/universitet. Vill du läsa vidare efter gymnasiet kan du välja till kurser på individuellt val för att säkerställa behörigheten till universitet och högskola. Naturbruksprogrammets kurser ger dessutom behörighet i Biologi 1 och 2 samt Naturkunskap 1 och 2. Kontakta SYV på den skola du är intresserad av för ytterligare information och rådgivning!

Vad är en yrkesutgång?

En yrkesutgång är en yrkeskompetens du som elev får genom att läsa en viss kombination av kurser inom programmet. Nedan ges exempel på några yrkesutgångar för naturbruksprogrammets inriktning Djurvård:.

- Djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård nivå 1
- Arbete med hund
- Djurvårdare djurparksdjur