Utbildningen för hästälskare

Hästutbildningen passar dig som vill kombinera din gymnasieutbildning med ditt stora intresse för hästar. Utbildningen syftar till att du, utifrån ett vetenskapligt synsätt, lär dig att arbeta professionellt med djur. En viktig del i utbildningen är också sambandet mellan teknik, biologi och ekonomi – kunskaper som krävs för en god djurhållning.

Om utbildningen

Inriktning Hästhållning ger kunskap om hästar, deras beteende och behov. Du tränar ledarskap i ditt samspel med hästarna. Skolorna runt om i landet har olika profiler, besök skolans hemsida för att få ytterligare information om valbara kurser. Du kan också kontakta SYV för mer information.

Efter gymnasieexamen

Efter din gymnasieexamen har du en bra grund att utgå ifrån oavsett om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller studera vidare vid högskola/universitet. Naturbruksprogrammet ger dig grundläggande högskolebehörighet. Naturbruksprogrammets kurser ger dessutom behörighet i Biologi 1 och 2 samt Naturkunskap 1 och 2. Vill du läsa vidare efter gymnasiet kan du välja till kurser på individuellt val för att säkerställa behörigheten till universitet och högskola, t. ex. till hippolog.
Kontakta SYV på den skola du är intresserad av för ytterligare information och rådgivning!

Vad är en yrkesutgång?

En yrkesutgång är en yrkeskompetens du som elev får genom att läsa en viss kombination av kurser inom programmet. Exempel på ett antal möjliga yrkesutgångar för naturbruksprogrammets inriktning Hästhållning är:

- Hästskötare med inriktning mot ridning
- Hästskötare med inriktning mot trav.